__

__

Om Karma Middagar

Vi låter barnfamiljerna ta över vårt restaurangkök på Mitt Möllan!

I den här bloggen hittar du recept och några samtal från vår matlagning sessioner med barnfamiljer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få information om kommande möten.

''ett tjugotal barn och vuxna kom till den första träffen''
2013_november_22 skånskan. coverage of karma middagar



--banner photo credit: Martin Gleerup--

--Sessionerna i 2013 stöddes av Stena Fastigheter-Relationsförvaltning--

Tack för maten sa piraten

receptPosted by du ger så bra som du får 2013-12-16 22:46:30

Besöket hemma hos Åsa, Erik och Ivan

Kålgryta

6 Potatisar

1 Gul lök

1 Liten purjolök

1Vitlöksklyfta

2 Morötter

1 Buljongtärning

1 Kålhuvud

Stek löken, purjolöken, vitlöken och kålen i lite olja

Koka upp vatten bredvid

Hacka potatisen och morötterna i bitar

Häll i vattnet, potatisen och morötterna + en rosmarinkvist tillsammans med det andra

Toppa soppan med en blandning av stekta äppelskivor och svarta sesamfrön i sesamolja

Äppelkräm

4 äpplen

1 msk farinsocker

2/3 d vatten

en dutt flytande vanilj

1 kanelstång

Skala och hacka äpplena i små bitar

Lägg i farinsocker, vatten, vanilj och kanelstången

Låt allt koka upp tillsammans långsamt på svag värme

Till servering är det gott med soyamjölk och rågfras

En utav anledningarna till valet av att laga kålgrytan var att Ivan inte gillar mycket grönsaker, Åsa berättade att de därför försöker laga något med kål och potatis var tredje vecka eftersom att det är något han gillar. Annars brukar de utgå ifrån kylskåpet när de ska bestämma vad som ska lagas, de tittar vad som finns hemma, vad de har för rester och känner efter vad de orkar laga. På söndagar har familjen även ibland storkok, ”det går snabbt att värma som kvällsmat senare i veckan.”

Användningen av salt är något de också tänker på när de lagar mat. Eftersom att salt inte är bra för barn brukar de laga maten och sedan salta efteråt. Det gör det lättare för alla att välja själva hur mycket salt de behöver, och vad för typ av salt. När vi var på besök stod bland annat Tång och å algsalt ochCapellagårdens trädgård framme som alternativ.

När vi var på besök var det Åsa som stod för matlagningen och de brukar dela upp det så att en lagar med och en är med Ivan. "Ivan är med och lagar mat när han tycker att det är kul, han har till exempel fått för sig att onsdagar är en chokladsås-dag och han tycker det är fantastiskt roligt att laga chokladsås. Det är höjdpunkten i veckan."

Middagen avslutades med Ivans ord ”Tack för maten sa piraten, han vill inte diska maten”

Tack för besöket och den goda maten!





  • Comments(0)//karmamiddagar.taporitiffins.se/#post4