__

__

Om Karma Middagar

Vi låter barnfamiljerna ta över vårt restaurangkök på Mitt Möllan!

I den här bloggen hittar du recept och några samtal från vår matlagning sessioner med barnfamiljer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få information om kommande möten.

''ett tjugotal barn och vuxna kom till den första träffen''
2013_november_22 skånskan. coverage of karma middagar--banner photo credit: Martin Gleerup--

--Sessionerna i 2013 stöddes av Stena Fastigheter-Relationsförvaltning--

Biffar med mungbönor

receptPosted by du ger så bra som du får 2013-11-11 10:26:50

I tisdags besökte vi Christel, Daniel och deras son Esteban. Här har ni recepten från deras tapas-liknande måltid:

BIFFAR MED MUNGBÖNOR + TILLBEHÖR

Alla recepten är vegetariska, glutenfria och ska hjälpa till att hålla blodsockret lågt och jämt. De recept som innehåller yoghurt kan enkelt göras veganska och därmed laktosfria, se nedan.

Biffar med mungbönor och grönsaker

Att använda råa mungbönor för att göra biffar är ett tips från min kollega från Sydkorea. Enligt henne är receptet välkänt där. Att de råa bönor tillagas först när smeten gräddas i stekpannan gör biffarna krispiga i konsistensen.

Lägg mungbönor i blöt i rikligt med vatten. För krispiga biffar som behöver stekas under längre tid, låt bönorna ligga ett dygn i vatten. För mjukare bönor med kortare stektid, två till tre dygn. Byt vatten varje dag. Skala bönorna genom att rulla dem mellan handflatorna. Häll sedan bort skalen.

Mixa de skalade och råa bönorna. Blanda med rivna grönsaker/rotfrukter och lite salt. Stek blandningen i rikligt med olja på låg värme.

Har du bråttom, kör grönsakerna/rotfrukterna i mixer tills de blir finfördelade. Har du gott om tid, riv dem istället på rivjärn. Förslag på grönsaker/rotfrukter att ha i biffarna:

Sötpotatis

Potatis

Morötter

Palsternacka

Lök

Vitlök

Grönkål

Till biffarna kan man servera lika olika tillbehör efter tycke och smak. Här är några tips:

Tomatsallad

Hacka tomater och låt saften rinna av i ett durkslag. Finhacka silverlök och persilja. Blanda i tomaterna. Häll i olja och salt i tomatblandningen. Låt stå och dra ett tag.

Avokadoröra

Mosa avokado. Blanda med vitlökssalt och turkiskt yoghurt. För veganskt alternativ, använd soyayoghurt.

Sötpotatisröra

Koka sötpotatis och mosa med lite salt. Färdigt! Enkelt och gott till biffarna, tycker både barnet och jag.

Linssallad

Detta recept kommer från min vän som arbetar som kokerska på en förskola där de ofta lagar vegetarisk mat.

Blanda kokta gröna linser med pressad vitlök och finhackad persilja. Blanda i lite turkisk yoghurt. För veganskt alternativ, hoppa över yoghurten. Ta eventuellt lite riven/pressad citron istället.

Råkostsallad

Skär morötter och äpplen i tunna stavar. Blanda och häll på pumpafrön. Om önskas, dutta lite äppelcidervinäger över. För saftigare sallad, riv istället morötterna och äpplen på rivjärn.

Knäckebröd

Grunden till detta recept har jag hittat på internet och sedan har jag gjort om det lite.

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1,5 dl solrosfrön

2 dl bovetemjöl

2 dl majsmjöl

1 tsk salt

5 dl kokhett vatten

½ del olja

Blanda alla torra ingredienser. Häll i oljan. Häll i vattnet. Rör ihop. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och gör sedan skåror i önskad storlek. Degen räcker till två plåtar.

Grädda i ugnen i 150 grader drygt 1 timme. Jag brukar sätta in båda plåtarna samtidigt och byta plats på dem efter halvtid. Orkar man vänta, ta en plåt i taget i 150 grader ca 50 min.

---------

De berättade för oss att de brukar ha tapas-liknande måltider och att det passar dem bra eftersom alla i familjen inte riktigt gillar samma typ av mat. Det underlättar på så sätt att varje person kan välja mer eller mindre själv vad den vill äta. De brukar ofta göra lite olika röror, laga något större och ha saker som kan ätas direkt, så som oliver och även olika frukter och bär.

För att underlätta matlagningen i vardagen brukar familjen hacka för hela veckan på sönddagar. Ibland har de även storkok på helger där de sedan lägger maten i matlådor och har under nästa vecka. De berättade även att sedan Esteban föddes har de börjat använda matlådor utav glas, det kom även naturligt att de inte använder lika mycket salt längre. När Esteban föddes slutade de använda salt och nu känner de inte längre att det är lika nödvändigt på samma sätt.

Matlagningen brukar delas upp olika, när Esteban är med och lagar hjälper han till med saker som är mer enkla att hantera.

"Att använda vitlökspressen och trycka ut vitlöken brukar vara en favorit, annars är han bra på att och mäta med dl-måttet.”

Tack för ett trevligt besök Christel, Daniel och Esteban!

--photo credit: Martin Gleerup--

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.